Kako da odaberem odgovarajući printer?

Kada ste spremni za integraciju štampanja nalepnica sa barkodom u vaše preduzeće, imate širok izbor štampača na raspolaganju. Pre nego što uložite u termalni printer za štampanje barkod etiketa, odvojite vremena da shvatite kako ćete koristiti štampač kako biste mogli da razmislite o opcijama. Na šta treba da obratite pažnju je sledeće:

1. Metod štampanja. Da biste dobili kvalitet koji vam je potreban za štampanje barkodova, odaberite jednu od tri vrste tehnologija termalnog štampača barkod nalepnica: Direkt Termal, Termal Transfer i Ink-Jet. Iako možete koristiti laserski štampač, to nije efikasno za štampanje nalepnica za barkod na kratke staze (uključujući pojedinačne nalepnice) i ne štampa kvalitetno na sintetičkim materijalima koji su često potrebni. Termalno štampanje je dizajnirano i konstruisano za štampanje nalepnica na zahtev, proizvodeći oštre, jasne barkodove za široku upotrebu.

Direkt Termal štampa direktno primenjuje toplotu na posebno obloženu etiketu da bi aktivirala mastilo i proizvela sliku, obično u crnoj boji, ali je dostupna i druga boja. Nije potrebno mastilo, toner ili traka, tako da je to isplativ metod. Loša strana je da izlaz iz direktnog termičkog štampača barkod nalepnica nije tako izdržljiv. Papir je veoma osetljiv na UV svetlo, toplotu, vlagu, razmazivanje i grebanje. Ako želite da koristite barkod nalepnice u okruženju u bilo kojem od ovih uslova, Direkt Termal štampač barkod nalepnica nije vaš najbolji izbor.

Termal Transfer štampa primenjuje toplotu iz glave za štampanje na termo transfer traku, koja je obložena sa Wax, Resin ili kombinacijom oba. Toplina topi premaz i prenosi sliku na papir. Ovaj tip termalnog štampača barkodnih nalepnica proizvodi veoma izdržljivu sliku u punom opsegu boja. Termalni prenos je skuplji, ali obezbeđuje trajnije oznake za širi spektar primena koje mogu da izdrže izloženost UV svetlu, vlagi, ekstremnoj toploti ili hladnoći, hemikalijama, grebanju i razmazivanju.

Ink-Jet štampa baca male tačke mastila za kreiranje slike. Tačke su otprilike 50 do 60 mikrona u prečniku, tanje od ljudske kose. Što je više tačaka po inču (dpi), to je veća rezolucija slike. Pošto mlaznice mogu da se začepe i da mastilo pušta na određenim medijima, to nije najbolji izbor za štampanje barkodova.

2. Rezolucija štampanja. Barkodovi zahtevaju jasnoću da bi bili skenirani i čitani. Simbolika barkoda sastoji se od niza pravugaonika različitih širina. Kada kupujete termalni štampač barkodnih etiketa, treba da razmotrite rezoluciju štampe koja može da se kreće od 203 tačaka po inču (dpi), 300 dpi ili čak 600 dpi za specijalne aplikacije. Što je veći broj tačaka po inču, to je rezolucija finija. Barkod odštampan na 200 dpi neće biti jasan kao onaj odštampan na 300 dpi, koji utiskuje više od 200 procenata dpi. Razlika u ceni između 203 i 300 dpi je nominalna. Ako su vaši barkodovi dovoljno veliki, 203 dpi je u redu. Ali ako koristite termalni štampač barkodnih etiketa za izradu bar kodova visoke gustine, 2D barkodova, finih fontova ili detaljne grafike, razmislite o izboru štampača veće rezolucije.

3. Obim štampe. Neki barkod štampači su konstruisani da obrađuju veliku količinu izlaza nalepnica, dok su drugi najprikladniji za male serije. Ako želite da koristite termalni štampač barkodnih etiketa za povremeno štampanje na zahtev, brzina štampanja nije problem, ali svakako ne želite da usporite proizvodnju, jer štampač ne može da izdrži volumen.

4. Maksimalna veličina etikete. Različiti štampači obrađuju različite veličine nalepnica Manji [rinter obično može primiti nalepnice širine do četiri inča. Ako vam je potreban termalni štampač nalepnica barkoda koji može proizvesti šire nalepnice, možda ćete više koristiti imati od veće jedinice - koja obično može uzeti rolne ili listove nalepnica manje od maksimalne širine.

5. Povezivanje. Hoće li se vaš termalni štampač barkodnih oznaka biti postavljen na jednom mestu ili vam je potreban mobilni printer? Ako će biti ožičen, da li vam je potrebno da ga povežete preko Etherneta, USB-a, serijskog ili paralelnog porta? Proverite da li je štampač koji ste izabrali opremljen za povezivanje sa vašom trenutnom mrežom.

6. Kompatibilnost. Termalni štampač barkodova koji ste izabrali mora biti kompatibilan sa vašim preduzećem. Ako radite na ERP-u ili SAP-u, proverite da li štampači koje razmatrate imaju interkonektivnost i tipove upravljačkih programa / uređaja da rade sa tim sistemima.

Imate toliko izbora kada kupujete termalni štampač barkodnih etiketa. Ako vam je potrebna pomoć pri sužavanju izbora i pronalaženjem najboljeg aparata za vaše potrebe, kontaktirajte nas na info@intercomo.com ili putem telefona na 021 21 55 800.