Kako da odaberem vrstu lepka?

Prvo odabarati površinu na koju lepite etiketu. Kao što je važno da štampanje nalepnica ima dobar dizajn, takođe je važno da je lepak koji se koristi na njima odgovarajući tako da se vaša nalepnica zaista lepi! Vrsta lepka koja se koristi za etikete se obično pravi od gume, akrila ili akrilne smese.

Lepak izrađen od gume dobro radi na većini tipova površina. Ali oni trpe lako oštećenje usled toplote i UV-a, što ih čini neprikladnim ako će završiti na suncu ili na mestu koje je konstantno toplo. Ali tu je i činjenica da se mogu lako ukloniti pomoću rastvarača. Tako da želite etikete koje se nakon toga mogu ukloniti, a zatim na njima upotrebiti gumeni lepak.

Akrilni lepak nudi manje lepljivosti u odnosu na gumeni lepak. Akrilni lepak je otporniji na rastvarače i stoga je dobar izbor ako želite da nalepnice traju dugo.

Akrilne mešavine su takođe poznate kao modifikovani akril i nude mnogo više lepljivosti u odnosu na druga dva tipa. One dobro rade na svim vrstama površina i manje su otporne na rastvarače i mogu se lako ukloniti. Akrilne mešavine imaju sklonost da se istroše pod uticajem toplote i UV-a, poput gumenog lepka, i moraju se držati u hladu, daleko od sunca. Izaberite odgovarajući tip lepka za etiketu u zavisnosti od toga na koji proizvod ćete ih staviti i u kom okruženju će proizvodi biti postavljeni.